Σάββατο 2 Απριλίου 2022

                    ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ             

                   Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη  Βάρη. Η πραγματική ιστορία.


Η Ιστορία όπως τη περιέγραψε το 3vita.gr

https://3vita.gr/kammenos-konstantellos-aporrimmata-vari-40666:

Επισημοποίησαν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2017 τη συνεργασία τους στο πεδίο της διαχείρισης απορριμμάτων ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Κωνσταντέλλος και Καμμένος υπέγραψαν στο Δημαρχείο της Βούλας ένα “Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας”, όπως τιτλοφορείται, με απώτερο στόχο τη δημιουργία “στρατιωτικών – πολιτικών υποδομών περιβαλλοντικών εφαρμογών και λοιπών εγκαταστάσεων”.

Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή βρήκε δωρεάν οικόπεδο για να εγκαταστήσει μια ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων. Ενώ στην αρχή αναζητούσε ακίνητο προς αγορά στη Βιομηχανική Περιοχή του Κορωπίου, πρόσφατη νομοθεσία άνοιξε το “παράθυρο” για την αξιοποίηση ακινήτων του Στρατού από τους Δήμους. Το ακίνητο αυτό δεν είναι άλλο από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στα 2.250 στρέμματα της οποίας μπορεί να χωροθετηθεί εύκολα μια ανάλογη εγκατάσταση 20 στρεμμάτων.

Το Πρωτόκολλο συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, όπου ο δήμαρχος έλαβε κατά πλειοψηφία την έγκριση να υπογράψει.

Πρόκειται για ένα αρκετά γενικόλογο και διαδικαστικό κείμενο, που δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της μονάδας, το ακριβές σημείο της χωροθέτησης ή τη φύση της σύμπραξης.

Όλα αυτά παραπέμπεται να διευκρινιστούν στο μέλλον, ενώ άμεσα πρόκειται να συσταθεί μια “Επιτροπή Στρατηγικής Συνεργασίας”. Συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα “σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού (master plan)” που θα καταλήγει και σε μια “σύμβαση σύμπραξης”.

Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι “το υπό συζήτηση εγχείρημα έχει πολύ αυξημένο βαθμό δυσκολίας και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια μέχρι να φτάσει σε σημείο υλοποίησης”.

Συνοπτικά, η δημοτική αρχή δηλώνει ότι το σύμφωνο με το Υπουργείο Άμυνας “είναι το πρώτο στάδιο του υπό συζήτηση έργου και δεν δεσμεύει το Δήμο για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια”, ότι “θα εξεταστούν τεχνολογικές λύσεις που είναι απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους” και ότι η υπό διερεύνηση μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων “θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (περίπου 35.000 τόνοι απορριμάτων / έτος) και κάποιων στρατοπέδων που βρίσκονται στην Αττική (το πολύ 5.000 τόνοι απορριμάτων / έτος)”.( https://3vita.gr/prosximatikos-dialogos-monada-41405)

 

ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΙΝΑΙ:

Η μελέτη που ανέθεσε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ο Κύριος Κωνσταντέλλος για να μελετήσει τη δημιουργία θερμικού εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βάρη ,ήταν έτοιμη από το Σεπτέμβριο του 2017 και παρουσιάστηκε σε διεθνές  forum στη Ρόδο.

15th International Conference on Environmental Science and Technology

Rhodes, Greece, 31 August to 2 September 2017

CEST2017_01346

Analysis of Alternative MSW Treatment Technologies with the aim of Energy Recovery in the Municipality of Vari-Voula-Vouliagmeni

Karellas S.1* Thanopoulos S.1, Kavrakos M.2, Konstantellos G.2, Tzempelıkos D.1 Kourkoumpas D.1

Laboratory of Steam Boilers and Thermal Plants, National Technical University of Athens Municipality of Vari-Voula-Vouliagmeni.Συνεπώς όλες οι δημόσιες διαβουλεύσεις που έκανε με τους δημότες,στις οποίες είχε ομιλητές καθηγητές του ΕΜΠ και οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι μελετούν ,ήταν για τα μάτια του κόσμου.Ολοι ήξεραν εκ των προτέρων τι προβλέπει η μελέτη η οποία είχε ήδη γίνει και είχε απορριπτικό αποτέλεσμα λόγω μη επεξεργάσιμων υπολειμμάτων.

  «Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι το εργοστάσιο απορριμμάτων στη Βάρη δεν πρόκειται να γίνει. Το διάστημα που προηγήθηκε με τις διαβουλεύσεις τον κατοίκων αλλά και την έρευνα του Πολυτεχνείου έδειξε ότι το εγχείρημα αυτό είναι αρκετά κοστοβόρο και ενώ θα είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα>>(Δήλωση το Σεπτέμβριο του 2018)

ΤΟ ΗΞΕΡΕ ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΑΛΛΑ το απέκρυψε θέλοντας να εκμεταλλευτεί   το ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο στρατό και δε θα μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν στην διαδικασία αδειοδότησης (ΚΥΑ 1649/45/15-01-2014 ΦΕΚ Α45/2014) καθώς ο ρόλος τους θα περιοριστεί στη συμμετοχή σε άτυπες επιτροπές. Παράλληλα τους αφαιρείται το δικαίωμα χρήσης κάθε ένδικου βοηθήματος.

 

Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΤΡΥΚ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

-Η εξαγγελία λειτουργίας σταμάτησε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων της Βάρης .Ήδη μεταφέρει εκεί άλλες παρόμοιες δραστηριότητες οι οποίες θα μετεξελιχθούν σε σταθμό επεξεργασίας απορριμμάτων σε πρώτη φάση και μετέπειτα συνεπικουρούμενη η Δημοτική Αρχή από τη περιφέρεια και τον μανδύα της ανάγκης, για  υποστηρικτική δραστηριότητα επεξεργασίας απορριμμάτων   λόγω της“ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” και των ΜΕΓΑΛΩΝ projects ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ATHENS RIVIERA,θα επανέλθει η απόφαση για δημιουργία θερμικού εργοστασίου απορριμμάτων.

Σήμερα μετά το άρθρο ,στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΔΟΜΗ 2/4/2022 του τοπικού συμβούλου Βάρης Βασίλη Σιαμέτη ,το εργοστάσιο έρχεται πάλι στο προσκήνιο.

Βασίλης Μαμελετζής 2/4/2022








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ Ποιοι κακοποίησαν το χάσκι στην Αράχωβα,

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ : ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ ΣΠ...